Tuesday 7 August 2007

Αστεροσκοπείο Ζαγορίου - βραδιές κοινού

ενημερωτικό φυλλάδιο Αστεροσκοπείο Ζαγορίου 1

ενημερωτικό φυλλάδιο Αστεροσκοπείο Ζαγορίου 2


Φραγκάδες, πάνω από τα σύννεφα, υψόμετρο +960 m, φωτογραφία Ν. Ματσόπουλου

Την Παρασκευή 10 και την Κυριακή 12 Αυγούστου του 2007 θα διεξαχθούν βραδιές κοινού στο Αστεροσκοπείο Ζαγορίου. Ώρα έναρξης ενημερωτικής παρουσίασης 20:30, στο κτίριο του αστεροσκοπείου στην κεντρική πλατεία του χωριού Φραγκάδες. Θα ακολουθήσει παρατήρηση με τηλεσκόπια στο παρατηρητήριο του αστεροσκοπείου πεντακόσια μέτρα έξω από το χωριό, πάνω από τον δρόμο Φραγκάδες – Κήποι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Βραδιά κοινού - 05.08.2006

Βραδιά κοινού - 05.08.2006

Οι Φραγκάδες απέχουν από τα Ιωάννινα μία ώρα ακολουθώντας τη διαδρομή Ιωάννινα – Καρυές – Κήποι – Φραγκάδες. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, σε πολύ καλή κατάσταση καθ’ όλο το μήκος του.

Βραδιά κοινού - 21.08.2005

Κτίριο Αστεροσκοπείου, αίθουσα διαλέξεων - 06.08.2005

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Στα τέλη του 2004, ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τίτλο «ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ», με έδρα το ΔΔ Φραγκάδων του Δήμου Τύμφης Ζαγορίου. Σκοπός του Αστεροσκοπείου είναι η διάδοση της Αστρονομίας, η δημιουργία Λαϊκού Αστεροσκοπείου στο Ζαγόρι και η εκτέλεση διάφορων αστρονομικών παρατηρήσεων .

Το διοικητικό συμβούλιο του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου αποτελείται από τους τρεις ιδρυτές του - Ν. Ματσόπουλο, Κ. Σακκά, Χ. Καμπάνη - με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Ματσόπουλο, και δύο εκπροσώπους του Δήμου Τύμφης.

Παρουσίαση - 05.08.2006

Παρουσίαση - 05.08.2006

Οι εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου περιλαμβάνουν ένα πετρόκτιστο κτίριο εμβαδού 90 τμ με αυλή εμβαδού 500 τμ στην κεντρική πλατεία του ΔΔ Φραγκάδων, όπου στεγάζεται μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διαλέξεων και παρουσιάσεων, υπολογιστικά συστήματα και βιβλιοθήκη, καθώς και μία έκταση 2000τμ σε υψόμετρο 960 μέτρων, όπου έχει αρχίσει η εγκατάσταση διαφόρων τηλεσκοπίων. Τα πρώτα τηλεσκόπια του αστεροσκοπείου είναι ένα Meade LX200 12 ιντσών, ένα Meade LX200 10 ιντσών, ένα ισημερινό Cassegrain 14 ιντσών, ένα computerized dobsonian 16 ιντσών, ένα αχρωματικό διοπτρικό 5 ιντσών, ένα νευτώνειο 8 ιντσών, ένα νευτώνειο 6 ιντσών και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο 3 ιντσών. Υπάρχει βοηθητικός εξοπλισμός που αποτελείται από 5 φωτογραφικές μηχανές, τρεις CCD εικονολήπτες, ένα φωτοηλεκτρικό φωτόμετρο και δύο καταγραφικά. Παράλληλα, έχει εγκατασταθεί ένας πλήρης αυτογραφικός μετεωρολογικός σταθμός.

Πέτρινο γεφύρι, Φραγκάδες, φωτογραφία Ν. Ματσόπουλου

2 comments:

Unknown said...

Πολύ αξιόλογη προσπάθεια σε εναν εξαιρετικά ενδιαφέρον κλάδο. Σε μια χώρα που πλεονεκτεί από γεωλογικής πλευράς (ψηλά βουνά, καθαρός ουρανός) είναι πολύ σημαντικό ν'αναλαμβάνονται τετοιες πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερη μνεία χρήζει η διοργάνωση των ενημερωτικών συναντήσεων και κυρίως η λειτούργια της βιβλιοθήκης. Πολλά συγχαρητήρια

doctor said...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

doctor