Sunday 13 April 2008

Διαστημικό Λεωφορείο


Απίθανες φωτογραφίες από την προετοιμασία εκτόξευσης του Διαστημικού Λεωφορείου

Space Shuttle Processing: Rarely Seen By The General Public


Και μερικά video

Εκτόξευση

Fly around after undocked

Προσγείωση


Από Βικιπαίδεια - Διαστημικό Λεωφορείο:

Το διαστημικό λεωφορείο είναι ένα μερικώς επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα εκτόξευσης που αποτελείται από τρία κύρια συγκροτήματα: το επαναχρησιμοποιήσιμο τροχιακό όχημα (Orbiter Vehicle-OV), την εξωτερική δεξαμενή καυσίμων(External Tank-ET) και δύο επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους στερεών καυσίμων (Solid Rocket Boosters-SRBs.

Το τροχιακό όχημα μοιάζει με ένα αεροπλάνο με διπλή πτέρυγα δέλτα.

Η εξωτερική δεξαμενή (External Tank-ET) περιέχει 2.025 εκατομμύρια λίτρα υγρού υδρογόνου και υγρού οξυγόνου, τα οποία προωθούνται προς καύση στις κύριες μηχανές και αποτελούν τα καύσιμα του διαστημικού λεωφορείου. Απορρίπτεται 8,5 λεπτά μετά την εκτόξευση, σε ύψος 111 χλμ και έπειτα καίγεται κατά την επανείσοδό της στην ατμόσφαιρα.

Οι πύραυλοι στερεών καυσίμων (Solid Rocket Boosters-SRBs) παρέχουν περίπου το 83% της ώθησης του οχήματος στην εκτόξευση και κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της ανόδου. Απορρίπτονται δύο λεπτά μετά την εκτόξευση σε ένα ύψος περίπου 45,7 χλμ, κατόπιν ανοίγουν τα αλεξίπτωτά τους και προσθαλασώνονται στον ωκεανό. Καθώς έχουν την ικανότητα να επιπλέουν, ανακτώνται και ετοιμάζονται για την επόμενη χρήση τους.

Η προσγείωση του διαστημικού λεωφορείου είναι αρκετά ευαίσθητη διαδικασία, καθώς το σκάφος δεν χρησιμοποιεί κινητήρες κι έτσι έχει μόνο μια ευκαιρία για προσέγγιση/προσγείωση.
Το σκάφος ξεκινά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα πυροδοτώντας τους κινητήρες OMS σε διεύθυνση αντίθετη με την τροχιακή του κίνηση για περίπου τρία λεπτά. Η επιβράδυνση από την πυροδότηση μεταφέρει το περίγειο της τροχιάς μέσα στην ατμόσφαιρα. Η πυροδότηση των κινητήρων γίνεται περίπου στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη από την τοποθεσία προσγείωσης.
Το όχημα αρχίζει ουσιαστικά να μπαίνει στην ατμόσφαιρα σε ύψος περίπου 120 χιλιομέτρων, με ταχύτητα 25 Mach (8,2 km/s). Το σκάφος πετά με το ρύγχος υψωμένο σε κλίση 40 μοιρών με την οριζόντιο, κάτι που εξασφαλίζει τη μέγιστη επιβράδυνση σε συνδυασμό με την ελάχιστη θέρμανση από την τριβή με την ατμόσφαιρα.
Μετά από αυτή τη φάση, το σκάφος μειώνει κι άλλο την ταχύτητά του εκτελώντας ελιγμούς σχήματος S πριν την τελική προσέγγιση.
Στην κατώτερη ατμόσφαιρα το σκάφος πετά ουσιαστικά σαν ανεμόπτερο, εκτός του πολύ μεγαλύτερου ρυθμού καθόδου (3 χιλιόμετρα το λεπτό). Το όχημα ξεκινά τη φάση προσέγγισης και προσγείωσης σε ύψος τριών χιλιομέτρων, σε απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων από το διάδρομο προσγείωσης.

Thursday 10 April 2008

2nd International Sidewalk Astronomy Night



Νέες διαστάσεις για τη βραδιά παρατήρησης στο Ιτς Καλέ (βλέπε Εδώ) καθώς το Σαββάτο 12 Απριλίου 2008 είναι η 2η Διεθνής Νύχτα Ανοικτής Αστρονομικής Παρατήρησης (2nd International Sidewalk Astronomy Night)
http://www.sidewalkastronomynight.com/

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός που διοργανώνεται από απλούς ερασιτέχνες αστρονόμους όλου του κόσμου για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2007.
Αστρονομικός εξοπλισμός μεταφέρεται στο πεζοδρόμιο σε πολυσύχναστα σημεία των πόλεων, ώστε άνθρωποι από όλο τον κόσμο να στρέψουν τα μάτια τους, τα κιάλια τους και τα τηλεσκόπιά τους στον ουρανό.

Κάθε ένας που κοιτάζει μπορεί να αναγνωρίσει και να επανεδραιώσει τις γνώσεις του, σε θέματα που βρίσκονται πέρα από τα όρια της καθημερινής αντίληψης. Η πραγματική εμπειρία της αστρονομίας αρχίζει όταν ανοίγουμε το μυαλό μας στην πραγματικότητα του σύμπαντος. Βλέποντας ένα μικρό πλήθος να στέκεται γύρω από ένα τηλεσκόπιο, είναι συνήθως αρκετό ώστε να ξεκινήσει αυτό το ξύπνημα. Οι άνθρωποι που στέκονται στη γραμμή μπροστά στο προσοφθάλμιο, εντελώς φυσικά θα κοιτάξουν επάνω και θα διακρίνουν ένα αστέρι ή ένα πλανήτη ο οποίος ήταν πάντα εκεί, αρκεί απλώς να είχαν σκεφτεί να κοιτάξουν.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι προσφέρουμε μία φευγαλέα ματιά, μοιραζόμενοι την λεπτή ομορφιά του Σύμπαντος, ανεπεξέργαστη, μη εμπλουτισμένη με προγράμματα υπολογιστών, μα άμεση και προσωπική. Η ανταμοιβή μας στο να βλέπουμε τη χαρά και τον θαυμασμό στα πρόσωπα των ανθρώπων όταν ανακαλύπτουν οι ίδιοι τον κόσμο για τους εαυτούς τους.

Πατήστε το παρακάτω link και στη συνέχεια Join ISAN για να δείτε αν θα υπάρχει κάποιο τηλεσκόπιο στη γειτονιά σας !!
http://www.sidewalkastronomynight.com/id20.html