Sunday 18 January 2009

encardia

"Πάει καιρός που με βασάνιζε πάντα το ίδιο όνειρο: ήμασταν λέει μια παρέα που τρελαινόμασταν να τραγουδάμε και να χορεύουμε τραγούδια και «ταραντέλλες» από μια «άλλη Ελλάδα». Με οργκανέττα, κιθάρες και ντέφια φανερώναμε έναν απίθανο και μαγικό κόσμο στους ανθρώπους ξεδιπλώνοντας ο καθένας τις εμπειρίες και τα μυστικά που είχε μάθει ταξιδεύοντας σ’ ανατολή και δύση. Είχαμε λέει και μια όμορφη κοπέλα που όταν τραγουδούσε η φωνή της θύμιζε τις εργάτριες στις φυτείες ρυζιού της Νοβάρα ή κάποιες μανάδες στις πεδιάδες του Σαλέντο, που για να γλυτώσουν τη σκληρή δουλειά στους αγρούς και τη βία από τους άντρες τους έπεφταν κάτω σα φαρμακωμένες απ΄ το δάγκωμα μιας μυστηριώδους αράχνης και έπειτα έρχονταν οι μουσικοί για τη θεραπεία.

Οι νότες της μουσικής μας ήταν σαν τις ψηφίδες τους Αρχάγγελου στο Παλέρμο της Σικελίας κι όλοι μαζί κεντούσαμε λέει από κεραυνούς και αστραπές χαράς στις γιορτές του Διόνυσου μέχρι λεπτές δροσοσταλίδες – δάκρυα με μοιρολόγια της ξενιτιάς και νανουρίσματα στις καρδιές των μικρών και των μεγάλων. Τα βράδια έρχονταν από ένα μυστικό δάσος και δύο νεράιδες που χόρευαν μαζί μας χωρίς ποτέ να κουράζονται κι έτσι όσοι μας άκουγαν και μας έβλεπαν αγαπούσαν πιο πολύ τη ζωή και τους ανθρώπους…

Ήμασταν λέει μεταξύ μας τόσο αγαπημένοι που γυρίζαμε νύχτα μέρα εδώ και κεί φανερώνοντας το κοινό μας μυστικό και παρασύροντας τους ανθρώπους σε μία ατελείωτη γιορτή..." Κ.Κ.
(οι σημειώσεις δικές μου)

"Βακχικές θεραπείες που φωτίζουν την έξοδο του κλειστοφοβικού λαβύρινθου του νού. (...)
Δεν κόψαμε το όμορφο λουλούδι από τη γη του. Φυτέψαμε το σπόρο σε άλλο χώμα" Β.Π.

Από το δεύτερο CD των encardia [1] "Το παραμύθι της ταραντούλας". Αξίζει να πάρετε τα CD (το πρώτο είναι το "agapi mou fidella") για τα βιβλιαράκια με τις πληροφορίες, τους στίχους, τις μεταφράσεις και τα όμορφα κείμενα που έχουν ενσωματωμένα.




Είχα ακούσει τραγούδια τους στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ήθελα πολύ να τους δω. Παίρνοντας τηλέφωνο στο Μusic Ηouse [2] για να κάνω κράτηση ζητώντας ή δυνατό μία άνετη θέση μια και η γυναίκα μου είναι έγκυος, άκουσα έκπληκτος "βεβαίως θα σας κρατήσουμε την ειδική θέση για τις εγκύους !!"

Έτσι το προηγούμενο Σάββατο, μετά από το μάθημα tango [3], βρεθήκαμε σε ένα υπερυψωμένο και διακριτό χώρο κοντά στον ρυθμιστή των φωτισμών, απίστευτα βολικό για δύο άτομα. Ο Κώστας Βλάχος έχει κάνει εξαιρετική δουλεία στο Music House, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε πέρυσι με τις συναυλίες στα Ιωάννινα στο Off the Record. Άνετος χώρος, πολύ καλός ήχος και εξαερισμός, ευγενικά και εξυπηρετικά όλα τα παιδιά που δουλεύουν εκεί.

Οι encardia ήταν απίθανοι, γεμάτοι αγάπη, ζωντάνια και ενέργεια. Μας κέρδισαν αμέσως και μας ξεσήκωσαν, χορεύοντας και τραγουδώντας μαζί τους για ώρες στους μαγικούς ρυθμούς.

Ακούω τα CD συνέχεια, μία εβδομάδα τώρα που τα προμηθεύθηκα, μα ανεπανάληπτη μοναδική εμπειρία είναι μία ζωντανή παράσταση με τους Encardia, εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες να την επιδιώξουν.

Εκεί κατανοείς πλήρως το νόημα των στοίχων του Always Look on the Bright Side of Life των Monty Python

"If life seems jolly rotten
There's something you've forgotten
And that's to laugh and smile and dance and sing"

σε ελεύθερη μετάφραση:
"Αν τη ζωή σου έχεις χάσει
Τότε κάτι έχεις ξεχάσει
Και αυτό είναι να γελάς να χορεύεις και να τραγουδάς"


____________________________________________________________________
[1] encardia
encardia on myspace
Οι encardia εμφανίζονται κάθε πέμπτη μέχρι 26 Φεβρουάριου στη favela live stage

[2] music house live stage από το πέρα βρε, έχει
music house live stage official site στο myspace

[3] Τάνγκο ή τανγκό; Η ουσία είναι αλλού Συνέντευξη στον Ηπειρωτικό Αγώνα με τον δάσκαλο tango Σαμουήλ Κηπαρίδη.
Τα σεμινάρια tango διοργανώνονται κάθε μήνα από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Το επόμενο το ΣΚ 7-8 Φεβρουαρίου για όποιον ενδιαφέρεται.

2 comments:

margkw said...

οι encardia ειναι υπεροχοι..πολυ ομορφο το ποστ σου..μηπως εχεις το παραμυθι της ταραντουλας ανεβσμενο σε κανα rapidshare ή ο,τιδηποτε?

Unknown said...

Αγαπητή margkw,

Δεν έχω ασχοληθεί με το πώς ανεβάζει κανείς αρχεία στο rapidshare.

Χαίρομαι που σου αρέσουν οι encardia και το post, ελπίζω να βρεις τα τραγούδια σύντομα !!