Sunday 18 January 2009

encardia

"Πάει καιρός που με βασάνιζε πάντα το ίδιο όνειρο: ήμασταν λέει μια παρέα που τρελαινόμασταν να τραγουδάμε και να χορεύουμε τραγούδια και «ταραντέλλες» από μια «άλλη Ελλάδα». Με οργκανέττα, κιθάρες και ντέφια φανερώναμε έναν απίθανο και μαγικό κόσμο στους ανθρώπους ξεδιπλώνοντας ο καθένας τις εμπειρίες και τα μυστικά που είχε μάθει ταξιδεύοντας σ’ ανατολή και δύση. Είχαμε λέει και μια όμορφη κοπέλα που όταν τραγουδούσε η φωνή της θύμιζε τις εργάτριες στις φυτείες ρυζιού της Νοβάρα ή κάποιες μανάδες στις πεδιάδες του Σαλέντο, που για να γλυτώσουν τη σκληρή δουλειά στους αγρούς και τη βία από τους άντρες τους έπεφταν κάτω σα φαρμακωμένες απ΄ το δάγκωμα μιας μυστηριώδους αράχνης και έπειτα έρχονταν οι μουσικοί για τη θεραπεία.

Οι νότες της μουσικής μας ήταν σαν τις ψηφίδες τους Αρχάγγελου στο Παλέρμο της Σικελίας κι όλοι μαζί κεντούσαμε λέει από κεραυνούς και αστραπές χαράς στις γιορτές του Διόνυσου μέχρι λεπτές δροσοσταλίδες – δάκρυα με μοιρολόγια της ξενιτιάς και νανουρίσματα στις καρδιές των μικρών και των μεγάλων. Τα βράδια έρχονταν από ένα μυστικό δάσος και δύο νεράιδες που χόρευαν μαζί μας χωρίς ποτέ να κουράζονται κι έτσι όσοι μας άκουγαν και μας έβλεπαν αγαπούσαν πιο πολύ τη ζωή και τους ανθρώπους…

Ήμασταν λέει μεταξύ μας τόσο αγαπημένοι που γυρίζαμε νύχτα μέρα εδώ και κεί φανερώνοντας το κοινό μας μυστικό και παρασύροντας τους ανθρώπους σε μία ατελείωτη γιορτή..." Κ.Κ.
(οι σημειώσεις δικές μου)

"Βακχικές θεραπείες που φωτίζουν την έξοδο του κλειστοφοβικού λαβύρινθου του νού. (...)
Δεν κόψαμε το όμορφο λουλούδι από τη γη του. Φυτέψαμε το σπόρο σε άλλο χώμα" Β.Π.

Από το δεύτερο CD των encardia [1] "Το παραμύθι της ταραντούλας". Αξίζει να πάρετε τα CD (το πρώτο είναι το "agapi mou fidella") για τα βιβλιαράκια με τις πληροφορίες, τους στίχους, τις μεταφράσεις και τα όμορφα κείμενα που έχουν ενσωματωμένα.




Είχα ακούσει τραγούδια τους στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ήθελα πολύ να τους δω. Παίρνοντας τηλέφωνο στο Μusic Ηouse [2] για να κάνω κράτηση ζητώντας ή δυνατό μία άνετη θέση μια και η γυναίκα μου είναι έγκυος, άκουσα έκπληκτος "βεβαίως θα σας κρατήσουμε την ειδική θέση για τις εγκύους !!"

Έτσι το προηγούμενο Σάββατο, μετά από το μάθημα tango [3], βρεθήκαμε σε ένα υπερυψωμένο και διακριτό χώρο κοντά στον ρυθμιστή των φωτισμών, απίστευτα βολικό για δύο άτομα. Ο Κώστας Βλάχος έχει κάνει εξαιρετική δουλεία στο Music House, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε πέρυσι με τις συναυλίες στα Ιωάννινα στο Off the Record. Άνετος χώρος, πολύ καλός ήχος και εξαερισμός, ευγενικά και εξυπηρετικά όλα τα παιδιά που δουλεύουν εκεί.

Οι encardia ήταν απίθανοι, γεμάτοι αγάπη, ζωντάνια και ενέργεια. Μας κέρδισαν αμέσως και μας ξεσήκωσαν, χορεύοντας και τραγουδώντας μαζί τους για ώρες στους μαγικούς ρυθμούς.

Ακούω τα CD συνέχεια, μία εβδομάδα τώρα που τα προμηθεύθηκα, μα ανεπανάληπτη μοναδική εμπειρία είναι μία ζωντανή παράσταση με τους Encardia, εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες να την επιδιώξουν.

Εκεί κατανοείς πλήρως το νόημα των στοίχων του Always Look on the Bright Side of Life των Monty Python

"If life seems jolly rotten
There's something you've forgotten
And that's to laugh and smile and dance and sing"

σε ελεύθερη μετάφραση:
"Αν τη ζωή σου έχεις χάσει
Τότε κάτι έχεις ξεχάσει
Και αυτό είναι να γελάς να χορεύεις και να τραγουδάς"


____________________________________________________________________
[1] encardia
encardia on myspace
Οι encardia εμφανίζονται κάθε πέμπτη μέχρι 26 Φεβρουάριου στη favela live stage

[2] music house live stage από το πέρα βρε, έχει
music house live stage official site στο myspace

[3] Τάνγκο ή τανγκό; Η ουσία είναι αλλού Συνέντευξη στον Ηπειρωτικό Αγώνα με τον δάσκαλο tango Σαμουήλ Κηπαρίδη.
Τα σεμινάρια tango διοργανώνονται κάθε μήνα από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Το επόμενο το ΣΚ 7-8 Φεβρουαρίου για όποιον ενδιαφέρεται.

Friday 2 January 2009

Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης


Αγαπημένο απόσπασμα από την ταινία 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος

Την πρώτη ημέρα κάθε έτους μου αρέσει να παρακολουθώ την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης.

Η συναυλία μεταδίδεται σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο με ένα δισεκατομμύριο εκτιμώμενους θεατές. Κλασσική μουσική, κομμάτια της οικογένειας Στράους και άλλων κυρίως Αυστριακών συνθετών. Τα λουλούδια που διακοσμούν την αίθουσα είναι κάθε χρόνο δώρο της πόλης του Σανρέμο της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου μέρους, ζευγάρια χορευτών μπαλέτου χορεύουν επιλεγμένα κομμάτια σε διάφορα φημισμένα μέρη της Αυστρίας.

Η συναυλία πάντα τελειώνει με τρία encores. Το πρώτο μία γρήγορη πόλκα. Το δεύτερο ο Γαλάζιος Δούναβης του Γιόχαν Στράους ΙΙ, η εισαγωγή του οποίου διακόπτεται από το χειροκρότημα αναγνώρισης των θεατών. Τότε ο μαέστρος αναγγέλλει ένα σύντομο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα και όλοι οι μουσικοί μαζί εύχονται καλή χρονιά, παίζουν τον Γαλάζιο Δούναβη και κλείνουν με το Radetzky March του Γιόχαν Στράους του πρεσβύτερου. Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου κομματιού το κοινό συνοδεύει παραδοσιακά με ρυθμικό χειροκρότημα, με τον μαέστρο στραμμένο προς το κοινό να διευθύνει το χειροκρότημα αντί της ορχήστρας. [1]


Το κτίριο που φιλοξενεί τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης και όπου λαβαίνει χώρα η πρωτοχρονιάτικη συναυλία είναι το Musikverein. [2] Κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία του Νικόλαου Δούμπα

"Στην εξοχική κατοικία των Δούμπα στις όχθες του Δούναβη ο Γιόχαν Στράους συνέθεσε και πρωτοπαρουσίασε το γνωστό βαλς Γαλάζιος Δούναβης. Επίσης προς τιμήν του συνέθεσε ο Άντον Κραλ το έργο Dumba Marsch. Ανάμεσα στις δωρεές του Νικολάου Δούμπα που κοσμούν και σήμερα τη Βιέννη, είναι το αγάλματα των καλλιτεχνών στο Στάτπαρκ και το Μπούργκ-γκάρντεν. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το μέγαρο του Musikverein δηλαδή το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης. Προς τιμήν του η οδός που οδηγεί από τη Ρίνγκστράσσε στο Μέγαρο φέρει έκτοτε το επώνυμό του (Dumba Strasse).

Το Παλέ Δούμπα (παλάτι της οικογένειας Δούμπα) στη Ρίνγκστράσσε της Βιέννης ήταν διακοσμημένο με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Μάκκαρτ. Το σαλόνι του Νικολάου Δούμπα ήταν τόπος συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Αυστροουγγαρίας. Ο Νικόλαος Δούμπας, όπως κι ο πατέρας τους Στέργιος κι ο αδελφός του Μιχαήλ νωρίτερα, απέρριψε την πρόταση απονομής τίτλου ευγενείας από τον αυτοκράτορα και διακρίνονταν για τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του.

Ο Νικόλαος Δούμπας διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου Βιέννης. Με δωρεά του το 1898 ανακαινίστηκε ο ομώνυμος Ναός και διαμορφώθηκε η σημερινή του νεοκλασσική ανατολική πρόσοψη με την ανάγλυφη σύνθεση του δρακοκτόνου Αγίου Γεωργίου στο τριγωνικό αέτωμα. Τότε απέκτησε ο Ναός και το εξωτερικό του κωδωνοστάσιο. Ο μαικήνας Δούμπας δε φείστηκε χρημάτων προς αλλογενείς κι αλλοδόξους. Την ευεργετική του διάθεση γνώρισαν μεταξύ άλλων ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης και νοσοκομεία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Προσωπικός φίλος του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Μετσοβίτη Γεωργίου Αβέρωφ μύησε τον τελευταίο στις Καλές Τέχνες και ενίσχυσε τον ενθουσιασμό του να πραγματοποιήσει τις δωρεές του προς το νεοσύστατο ελληνικό κράτος." [3]


Το κτίριο του Musikverein σχεδίασε ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ο οποίος αργότερα έγινε πολίτης της Αυστρίας. [4]

"Εδώ ο Χάνσεν βρέθηκε κυριολεκτικά στο στοιχείο του καθώς πριν έρθει στην Βιέννη σπούδασε για οκτώ χρόνια στην Αθήνα και εργάσθηκε εκεί ως αρχιτέκτονας. Η διαμονή του στην Αθήνα τον επηρέασε βαθύτατα. Εμπνευσμένος από την Αρχαία Ελλάδα έγινε ο υπέρμαχος, όπως ήθελε να την αποκαλεί ο ίδιος, μιας “Ελληνικής Αναγέννησης”. Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι εμφανής σε κάθε σημείο του κτιρίου του Musikverein. Ο Χάνσεν δημιούργησε μία πραγματική κλασική ατμόσφαιρα για την εκτέλεση “κλασικών έργων μουσικής". [5]

Mεταξύ άλλων, σχεδίασε τα κτίρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ζαππείου. Τα έργα του η Ακαδημία Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη, απαρτίζουν μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο τού αδελφού του, Christian Hansen, τη λεγόμενη «νεοκλασική τριλογία της Αθήνας».

Σε αυτόν ανήκει και ο σχεδιασμός της Αυστριακής Βουλής στη Βιέννη. [4]




Κλείνοντας το post αναφέρω ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης για τα εισιτήρια της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας, αυτά δίδονται μετά από κλήρωση. Για του χρόνου συμμετοχή μπορεί να δηλώσει ο καθένας μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Οι τιμές κυμαίνονται από € 30,00 έως € 940,00. [6]

Όσοι προσπαθήσουν και δεν σταθούν τυχεροί μπορούν να απολαύσουν την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης δωρεάν, στην ανοικτή συναυλία των Ανακτόρων του Schönbrunn, στους κήπους μπροστά από το σιντριβάνι, στις 4 Ιουνίου του 2009. [7]

__________________________________________________________________________________________

[1] Vienna New Year's Concert - wikipedia

[2] Musikverein - official Homepage

[3] Νικόλαος Δούμπας - βικιπαίδεια

[4] Baron Theophil von Hansen - wikipedia

[5] Musikverein - The Greek Renaissance

[6] Drawing for Tickets for the New Year's Concert 2010

[7] SOMMERNACHTSKONZERT SCHÖNBRUNN 2009