Friday 21 November 2014

Αποκλειστικά πολιτικό το πρόβλημα της Παμβώτιδας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
ΘΕΜΑ:         Αποκλειστικά πολιτικό το πρόβλημα της Παμβώτιδας
Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης σε πρόσφατες δηλώσεις του μεταξύ άλλων ισχυρίσθηκε ότι «τα νερά της λίμνης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν το 2003 και συνεχώς βελτιώνονται»[1].
Ο καθένας μας όμως κάνοντας μια βόλτα στη λίμνη αντιλαμβάνεται τον οικολογικό μαρασμό της λίμνης μας. Η έντονη πρασινάδα των νερών που επιμένει ακόμη Νοέμβριο μήνα παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και η ανυπόφορη δυσοσμία που αναδύεται τα τελευταία χρόνια, αποτελούν σαφή ένδειξη της άσχημης και ανησυχητικής κατάστασης. Πριν τρεις μήνες ολόκληρη η λίμνη γέμισε με χιλιάδες ψόφια ψάρια, ο μαζικός θάνατος των οποίων σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου και στη μόλυνση των νερών, και όχι σε αστικά λύματα που παρουσιάσθηκαν κάποια μέρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως ερμηνεύτηκε από τις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να καλύψουν τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες των.
Σύμφωνα με έγγραφο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΤΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι αναλύσεις υδάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια δεν τεκμαίρουν ότι ο μαζικός θάνατος των ψαριών προήλθε αποκλειστικά από αστικά λύματα [2]. Ακόμη σαφέστερα, το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου του 2013 αναφέρει ότι η πίεση ρύπων στην Παμβώτιδα για το οργανικό φορτίο οφείλεται κατά 7% στα αστικά λύματα και κατά 93% στα κτηνοτροφικά απόβλητα [3].
Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι για την κακή κατάσταση της Παμβώτιδας ευθύνονται οι συνολικοί ρύποι που εισέρχονται σε αυτή, σε συνδυασμό με την κατάργηση των φυσικών μηχανισμών εμπλουτισμού καθαρού νερού και αυτοκαθαρισμού εξ’ αιτίας των παράνομων αναχωμάτων.
Σε αντίθεση με τους πολιτικούς οι επιστήμονες προειδοποιούν για την κακή και φθίνουσα πορεία της Παμβώτιδας και το απόλυτα προβλέψιμο μέλλον της αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα [4]. Η αντιμετώπιση κάθε προβλήματος προϋποθέτει αρχικά την παραδοχή του. Το πρόβλημα της Παμβώτιδας είναι πολιτικό, οι τεχνικές λύσεις υπάρχουν όχι όμως και η πολιτική βούληση να εφαρμοσθούν και όσο οι Διοικούντες θα προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της λίμνης μας.
Για το ΔΣ του
Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
Ο Πρόεδρος
Κων/νος Σακκάς
Σημειώσεις
  • “Με τη λίμνη δεν παίζουμε”, 12.11.2014, Πρωινός Λόγος
  • Από 28.08.2014 έγγραφο ΤΒΕΤ
  • Κείμενα τεκμηρίωσης του Προσχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΥΔ Ηπείρου, “Ανάλυση ανθρωπογενών πιέσεων και των επιπτώσεών τους στα επιφανειακά και στα υπόγεια υδατικά συστήματα”
  • Δελτίο τύπου για την ημερίδα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα», Ιανουάριος 2011

No comments: