Thursday 7 August 2008

Αστεροσκοπείο Ζαγορίου – Εκδήλωση στηv Λάιστα

Διάβαση Ευρώπης μπροστά από τον Δία


Τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου στο χωριό Λάιστα, μετά από πρόσκληση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Στις 20:00 ο αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου Νίκος Ματσόπουλος θα δώσει ομιλία με θέμα "Το Άγνωστο Σύμπαν"

Μόλις νυχτώσει θα γίνει παρατήρηση Δία, Σελήνης και άλλων ουράνιων αντικειμένων με τηλεσκοπία.

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες παρατήρησης και είναι εφικτή μεγάλη μεγέθυνση θα γίνει ορατή η διάβαση του φεγγαριού του Δία, της Ευρώπης (είσοδος 20:30 - έξοδος 23:14) καθώς και της σκιάς της (είσοδος 22:02 - έξοδος 00:47) στην επιφάνεια του πλανήτη.

Επίσης η κόκκινη κηλίδα θα βρίσκεται στην πλευρά του πλανήτη που θα παρατηρούμε από τις 22:12 έως τις 23:52.
Transit Times of Jupiter's Great Red Spot


UPDATE 23 Αυγούστου 2008
Η βραδιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και καθαρό ουρανό.
Μετά την ομιλία του κ. Ματσόπουλου στην πλατεία του χωριού, προβλήθηκε σύντομο ενημερωτικό βίντεο. Ακολούθησε παρατήρηση με ένα τηλεσκόπιο Meade LX200 10 ιντσών και ένα dobsonian 8 ιντσών.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τα εξήντα άτομα με ζωηρό ενδιαφέρον και αρκετά κατατοπισμένα όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις τους και τη συζήτηση κατά την παρατήρηση. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο που μας προσέφεραν στην πλατεία του χωριού.

Οι ζώνες του πλανήτη Δία φαίνονταν καθαρά. Η σκιά της Ευρώπης διακρίνονταν αμυδρά, ο ίδιος ο δορυφόρος είχε ολοκληρώσει την διάβασή του όταν κοίταξα προσωπικά με το μεγάλο τηλεσκόπιο.

UPDATE 10 Νοεμβρίου 2008
Από το περιοδικό "Λαϊστινά Νέα", Αρ. Φύλλου 47, Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2008, σελ 16:

No comments: