Thursday 17 April 2014

Η ομιλία μου στην πρώτη ανοικτή εκδήλωση της ομάδας προβληματισμού τότε ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ

Η συμμετοχή στα κοινά ήταν τόσο εμπεδωμένη στην αρχαία Ελλάδα, ώστε όταν οι αρχαίοι μιλούν για πόλη στην ουσία αναφέρονται στους πολίτες. Στον Θουκυδίδη για παράδειγμα λέξεις όπως «Αθήναι», «Σπάρτη» έχουν απλώς γεωγραφική έννοια. Όταν μιλάει για τις πολιτείες που π.χ. συγκρούονται στον Πελοποννησιακό Πόλεμο λέει πάντοτε «οι Αθηναίοι, οι Λακεδαιμόνιοι, οι Κερκυραίοι, οι Κορίνθιοι» κ.λπ. και κάποιος από τους ρήτορες μέσα στον Θουκυδίδη λέει «άνδρες γαρ πόλις»*. Δηλαδή η πόλη δεν είναι το έδαφος ή τα κτίρια, αλλά οι άνθρωποι.

Η πόλη είμαστε εμείς. Ας σκεφτούμε ως «Γιαννιώτες» λοιπόν. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι ενέργειές μας, οι πράξεις ή οι παραλήψεις μας, η συμμετοχή ή η αδράνειά μας, καθορίζουν την τύχη μας.

Και αν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα εναλλάσσονται στην εξουσία, αυτό οφείλεται στην αδιαφορία και την αδράνειά μας.

Γιατί η κυριαρχία των λίγων και η παθητικότητα των πολλών δεν είναι παρά όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σε μια πόλη των 120.000 κατοίκων υπάρχουν πάρα πολλοί ικανοί και αξιόλογοι άνθρωποι. Η κινητοποίησή τους θα φέρει ανανέωση, ιδέες, όραμα και δυναμική που σήμερα ούτε φανταζόμαστε, δίνοντας άλλη πνοή στην πόλη μας.

Το ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ είναι ίσως η μοναδική πραγματικά υπερκομματική κίνηση για τον Δήμο μας. Αφήνουμε στην άκρη απόψεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής και συνεργαζόμαστε για το καλό της πόλης μας.

Και σας προσκαλούμε, προσκαλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν, και σας διαβεβαιώνουμε ότι η συμμετοχή σας μετράει, και είναι αυτό που κατ” εξοχήν χρειαζόμαστε σήμερα, το πάθος και την ευθύνη της συμμετοχής στα κοινά.

Γιατί η πόλη είμαστε εμείς, οι πολίτες.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ λοιπόν για τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ του αύριο


* Η αναφορά στους αρχαίους από τον Κορνήλιο Καστοριάδη

No comments: