Saturday 23 August 2008

Πιστεύουν οι επιστήμονες στο Θεό;

Σε συζήτηση ισχυρίστηκα ότι στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες ερευνητές δεν πιστεύουν στο Θεό. Ξεσήκωσα αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι με ανεκδοτολογικά παραδείγματα, ο τάδε γιατρός είπε τούτο, ο τάδε επιστήμονας εκείνο κλπ, προσπαθούσαν να παρουσιάσουν το αντίθετο.
Τι λένε όμως τα στατιστικά στοιχεία;

Σε τυχαίο δείγμα 1.000 επιστημόνων από τις ΗΠΑ σε έρευνα του 1996 το ποσοστό όσων πιστεύει στο Θεό ανέρχεται σε 39,3%.
Όταν η έρευνα εστιάζεται το 1998 μεταξύ των “σημαντικότερων” επιστημόνων μελών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (National Academy of Sciences (NAS)) τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Η δυσπιστία προς τον Θεό είναι μεγαλύτερη από ποτέ, σχεδόν καθολική, με μόλις το 7,0 % να πιστεύει στο Θεό.


Οι ανωτέρω έρευνες αναφέρονται στο έγκριτο περιοδικό Nature, Vol. 394, No. 6691, p. 313 (1998) © Macmillan Publishers Ltd (Leading scientists still reject God), από όπου παρατίθεται ο παρακάτω πίνακας.


Σύγκριση απαντήσεων έρευνας μεταξύ “σημαντικότερων” επιστημόνων μεταξύ των ετών 1914 και 1998.

Πίστη σε προσωπικό Θεό
1914
1933
1998
Προσωπική πίστη
27.7 %
15 %
7.0 %
Προσωπική δυσπιστία
52.7 %
68 %
72.2 %
Αμφιβολία ή αγνωστικισμός
20.9 %
17 %
20.8 %




Πίστη στην αθανασία του ανθρώπου
1914
1933
1998
Προσωπική πίστη
35.2 %
18 %
7.9 %
Προσωπική δυσπιστία
25.4 %
53 %
76.7 %
Αμφιβολία ή αγνωστικισμός
43.7 %
29 %
23.3 %

Η αμφισβήτηση, ο ορθολογισμός, η κριτική σκέψη είναι το κύριο γνώρισμα του επιστήμονα ερευνητή. Δεν αποδέχεται κάτι αν δεν το εξετάσει πρώτα, αν δεν το αναλύσει λογικά, αν δεν το συγκρίνει με τα δεδομένα, έτοιμος πάντα να αναθεωρήσει τις απόψεις του με την εμφάνιση νέων δεδομένων. Εξ΄ ορισμού λοιπόν ο επιστήμονας δεν μπορεί να πιστεύει σε απόλυτες αλήθειες, δόγματα (εκκλ. αυθεντική κρίση σε θέμα θρησκευτικής πίστης, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση), δεισιδαιμονίες (παράλογος φόβος για μυστηριώδεις, υπερφυσικές δυνάμεις).

Διαχρονικά οι θρησκείες αποδεικνύονται μύθοι. Για παράδειγμα, η θρησκεία των αρχαίων ελλήνων, σήμερα αποτελεί την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η θρησκεία του σήμερα η μυθολογία του αύριο…

Πιστεύω (πολλά διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω) που κρατούνται ως αποτέλεσμα
της σύμπτωσης του που έχει γεννηθεί ένας άνθρωπος.

Πιστεύω (ενιαία, παγκόσμια επιστημονική γνώση) βασισμένα στη λογική, το αίτιο και την κριτική σκέψη.

Thursday 7 August 2008

Αστεροσκοπείο Ζαγορίου – Εκδήλωση στηv Λάιστα

Διάβαση Ευρώπης μπροστά από τον Δία


Τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου στο χωριό Λάιστα, μετά από πρόσκληση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Στις 20:00 ο αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου Νίκος Ματσόπουλος θα δώσει ομιλία με θέμα "Το Άγνωστο Σύμπαν"

Μόλις νυχτώσει θα γίνει παρατήρηση Δία, Σελήνης και άλλων ουράνιων αντικειμένων με τηλεσκοπία.

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες παρατήρησης και είναι εφικτή μεγάλη μεγέθυνση θα γίνει ορατή η διάβαση του φεγγαριού του Δία, της Ευρώπης (είσοδος 20:30 - έξοδος 23:14) καθώς και της σκιάς της (είσοδος 22:02 - έξοδος 00:47) στην επιφάνεια του πλανήτη.

Επίσης η κόκκινη κηλίδα θα βρίσκεται στην πλευρά του πλανήτη που θα παρατηρούμε από τις 22:12 έως τις 23:52.
Transit Times of Jupiter's Great Red Spot


UPDATE 23 Αυγούστου 2008
Η βραδιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και καθαρό ουρανό.
Μετά την ομιλία του κ. Ματσόπουλου στην πλατεία του χωριού, προβλήθηκε σύντομο ενημερωτικό βίντεο. Ακολούθησε παρατήρηση με ένα τηλεσκόπιο Meade LX200 10 ιντσών και ένα dobsonian 8 ιντσών.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τα εξήντα άτομα με ζωηρό ενδιαφέρον και αρκετά κατατοπισμένα όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις τους και τη συζήτηση κατά την παρατήρηση. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο που μας προσέφεραν στην πλατεία του χωριού.

Οι ζώνες του πλανήτη Δία φαίνονταν καθαρά. Η σκιά της Ευρώπης διακρίνονταν αμυδρά, ο ίδιος ο δορυφόρος είχε ολοκληρώσει την διάβασή του όταν κοίταξα προσωπικά με το μεγάλο τηλεσκόπιο.

UPDATE 10 Νοεμβρίου 2008
Από το περιοδικό "Λαϊστινά Νέα", Αρ. Φύλλου 47, Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2008, σελ 16:

Friday 1 August 2008

Ολική Έκλειψη Ηλίου


To 2006 είχα την τύχη να παρατηρήσω μία ολική έκλειψη ηλίου.
Ολική Έκλειψη Ηλίου – Λιβύη

Ο ήλιος, το φεγγάρι και η Γη ευθυγραμμίζονται και η σκιά του φεγγαριού αγγίζει την επιφάνεια της Γης.

Κάθε ολική έκλειψη ηλίου ξεκινάει στην ανατολή του ηλίου σε κάποιο σημείο του πλανήτη και τελειώνει στο ηλιοβασίλεμα περίπου στην άλλη άκρη της υφηλίου από το μέρος που ξεκίνησε.

Το φεγγάρι κινείται ανατολικά στην τροχιά του με 3.400 km/h, η σκιά του ταξιδεύει μαζί του με την ίδια ταχύτητα. Η σκιά όμως πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Γης η οποία επίσης κινείται. Στον ισημερινό περιστρέφεται προς τα ανατολικά με 1.670 km/h. Η επιφάνεια της Γης και η σκιά του φεγγαριού ταξιδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση έτσι η σκιά του φεγγαριού κινείται με μία σχετική ταχύτητα 1.730 km/h κοντά στον ισημερινό και μέχρι 8.000 km/hr κοντά στους πόλους.

Δηλαδή όταν βρίσκεσαι στη διαδρομή της ολικότητας η σκιά ταξιδεύει προς το μέρος σου με ταχύτητα χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα, πολύ γρηγορότερα από ένα εμπορικό αεροπλάνο. Ακόμη και αν βρίσκεσαι σε αεροπλάνο δεν μπορείς να παραμείνεις μέσα στη σκιά του φεγγαριού εκτός και αν ταξιδεύεις με ενάμισι φορά την ταχύτητα του ήχου (Mach 1,5).

Η κίνηση του φεγγαριού ανατολικά εξηγεί γιατί το πρώτο "δάγκωμα" του φεγγαριού είναι στη δυτική άκρη του ήλιου. Το φεγγάρι κινείται προς τα ανατολικά ταχύτερα και προσπερνά τον ήλιο στον ουρανό.

Ακόμη και με χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα η σκιά χρειάζεται μερικά λεπτά για να περάσει από πάνω σου. Αυτά τα λεπτά είναι που διαρκεί μία ολική έκλειψη ηλίου. Η διάρκειά της δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει τα 7,5 λεπτά. Στη Λιβύη το 2006 ήταν περί τα 4 λεπτά, σήμερα στη Σιβηρία περί τα 2 λεπτά.

Μια ολική έκλειψη ηλίου αρχίζει να γίνεται αντιληπτή όταν ο δίσκος του ηλίου καλυφθεί κατά 90% από το φεγγάρι. Με 99% κάλυψη το φως της ημέρας μοιάζει με σούρουπο.


Εφόσον και το παραμικρό μέρος του ήλιου είναι ορατό όλος ο τόπος είναι φωτεινός, μα μόλις και το τελευταίο κομμάτι καλυφθεί το φως χάνεται μέσα σε δευτερόλεπτα. Το φαινόμενο είναι απόκοσμο, από τις εντυπωσιακότερες εμπειρίες που μπορείς να βιώσεις. Κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης στη Λιβύη τράβηξα μόνο λίγες φωτογραφίες γρήγορα στην αρχή και μετά αφοσιώθηκα στο να κοιτώ το εκπληκτικό φαινόμενο. Και πολύ καλά έκανα που δεν έχασα χρόνο με φωτογραφίες. Τα τέσσερα λεπτά που είχα στη διάθεσή μου, με την αδρεναλίνη στα ύψη και τις αισθήσεις σε συναγερμό προσπαθώντας να απορροφήσουν το παράδοξο, μαγικό θέαμα, πέρασαν αστραπιαία. Σκέφτηκα ότι φωτογραφίες θα βρω στη συνέχεια από επαγγελματίες σε βιβλία, ντοκιμαντέρ, internet. Μα όσα ντοκιμαντέρ και αν είδα, όσο καλές μπορεί να είναι οι ληφθείσες φωτογραφίες και η επικόλληση φωτογραφιών που προσπαθεί να αναπαραστήσει την εικόνα σε όλες τις αποχρώσεις και φωτεινότητες, τίποτα δεν μπορεί να αναπαραστήσει την συνολική εικόνα που συλλαμβάνει το ανθρώπινο μάτι βλέποντας ταυτόχρονα και το ασημένιο ηλιακό στέμμα να ακολουθεί το μαγνητικό πεδίο του ήλιου, και την κατακόκκινη χρωμόσφαιρα με τις προεξοχές, και το κόκκινο ηλιοβασίλεμα παντού περιμετρικά στον ορίζοντα.

Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε ποτέ σε ολική έκλειψη ηλίου μην αφιερώσετε πολύ χρόνο στις φωτογραφίες, ζήστε το μοναδικό θέαμα !!

Πηγές:
Questions Frequently Asked by the Public About Eclipses, NASA
Passing the Bus - Total Solar Eclipse: Live from China