Tuesday 23 June 2009

Αισθητικό Δάσος Ιωαννίνων


Η πόλη των Ιωαννίνων έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να βρίσκεται σε επαφή με δύο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας χώρους, τη λίμνη και το δάσος.

Η λίμνη Παμβώτιδα, η δεύτερη παλαιότερη μετά την Οχρίδα (ή Αχρίδα) λίμνη της Ευρώπης, δημιουργήθηκε στο τέλος της Μειόκαινου προς την Πλειόκενο περίοδο, περί τα πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σε αντίθεση, τα δασύλλια των Ιωαννίνων είναι πολύ πρόσφατα. Η ηλικία τους είναι μόλις 65-80 έτη.

Τα δασύλλια δημιουργήθηκαν τμηματικά, κατά θέσεις, με τεχνιτή αναδάσωση η οποία ξεκίνησε το έτος 1928 στη θέση «Μεϊντάνι». Μαρτυρία αυτής της πρώτης αναδάσωσης μπορείτε να δείτε στο φύλλο της εφημερίδας ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ της 28.11.1978 Εδώ.

Ως γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, έχω την τύχη να ασχολούμαι και να ενημερώνομαι για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής μου.

Σε συζητήσεις με συμπολίτες μου διαπίστωσα ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι τα δασύλλια της πόλης μας είναι τεχνητά, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ανέκαθεν βρίσκονταν εκεί.

Ενδεχομένως η έλλειψη ενημέρωσης και η επακόλουθη αδιαφορία, είναι βασικές συνιστώσες στη διαιώνιση, επιδείνωση και μη δράση για την άρση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.


Προτρέπω τους Γιαννιώτες φίλους να ενημερωθούν για το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη από το 1976, και γιατί όχι να εγγραφούν μέλη του. Πιστέψτε με θα έχετε πολλά να κερδίσετε :-)
Αίτηση Εγγραφής Μέλους Εδώ

Η μεταμόρφωση των γυμνών λόφων στα σημερινά δασύλλια απεικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες πριν και μετά τις τεχνητές αναδασώσεις.


ΑΠΟΨΙΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗΝ, εκδ. Γ. Δημητριάδης, Ιωάννινα (1899) (Εδώ)

Σημερινή άποψη των Ιωαννίνων

ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΝΗΣΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, εκδ. Ι. Ιωαννίδης, Ιωάννινα (1905) (Εδώ)

Σημερινή άποψη του νησιού



Περισσότερα σχετικά με το Αισθητικό Δάσος Ιωαννίνων στον ιστοχώρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων:

Αισθητικό Δάσος - Δασύλλια Λόφων Ιωαννίνων

Δελτίο Τύπου - Αισθητικό Δάσος Ιωαννίνων

Η Πόλη Συναντά το Δάσος

και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσιάς Πεντέλης για τις εκδηλώσεις της Τετάρτη 24 Ιουνίου και της Τετάρτης 1 Ιουλίου.



5 comments:

Διαγόρας ο Μήλιος said...

«Ενδεχομένως η έλλειψη ενημέρωσης και η επακόλουθη αδιαφορία, είναι βασικές συνιστώσες στη διαιώνιση, επιδείνωση και μη δράση για την άρση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.» Πολύ σωστό αυτό. Αν ο κόσμος ήξερε πόσα από τα δάση που βλέπει γύρω του είναι προϊόντα δενδροφύτευσης και αναδάσωσης ίσως να εκτιμούσε περισσότερο τη δενδροφύτευση και την αναδάσωση.

Νομίζω πως και το άλσος απέναντι από το Γαλαξίδι (ανατολικά της πόλης) φυτεύτηκε κάπου στις αρχές του αιώνα.

Unknown said...

Κατά την «εναλλακτική» διαδρομή μου πέρυσι Αθήνα-Ιωάννινα, επισκέφτηκα τους Δελφούς και σταμάτησα για φαγητό στο όμορφο Γαλαξίδι με θέα το λιμανάκι και το εν λόγω άλσος. Είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από αναδάσωση μια και στο google map βλέπω δέντρα παραταγμένα σε ευθείες γραμμές. Το αρμόδιο Δασαρχείο γνωρίζει σίγουρα.

Τελικά απλή ενημέρωση για την πραγματικότητα, μπορεί να αλλάξει την οπτική όχι μόνο απέναντι στις θρησκείες–μυθολογίες, μα και σε πολύ πρακτικά καθημερινά ζητήματα, φίλε Διαγόρα.

Μαριανα said...

Πολύ πολύ ωραία ανάρτηση. Δεν γνώριζα ούτε ότι η λίμνη είναι τόσο παλιά, ούτε για την πρωτοβουλία της αναδάσωσης που υλοποιούνταν ήδη από το 1928.

Unknown said...

Καλημέρα Μαριάννα, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον
:-)

Από μικρός μου άρεσε να διαβάζω για τη φύση. Θυμάμαι αρχικά να παρακολουθώ φωτογραφίες σε εγκυκλοπαίδεια ζώων που είχαμε σπίτι, πριν καν μάθω να διαβάζω.

Και αργότερα κασετίνα όπου ταξινομούσα κάρτες (μισό Α4) με ζώα (ερχόταν μηνιαίως ταχυδρομικώς) με πληροφορίες για κάθε είδος.

Η αγάπη μου αυτή συνεχίσθηκε, παρακολουθώντας ότι ντοκυμοντέρ πετύχαινα στην TV. Κορυφαία αυτά του BBC αρκετά από τα οποία έχω αγοράσει μέσω διαδικτύου.

Μα διαπίστωσα, όταν άρχισα να ασχολούμαι με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος, ότι ήξερα περισσότερα για τη φύση στην άλλη άκρη του κόσμου παρά για τον τόπου μου !!

Έκτοτε προσπαθώ να ενημερωθώ, και μέσω του διαδικτύου να δημοσιοποιήσω σχετικές πληροφορίες για την περιοχή μας.

YANYALI said...

Ne permettez à personne de ravager soit les fôrets, soit le lac de Janina. Cette ville est un bijoux caché au milieu des montagnes. Tenez la à l’écart du béton. Ne la jettez pas dans la bouche du “modernimse” (!).
Ecoutez un turkoioanniotis amoureux de Janina.